7 Ekim 2019 Pazartesi

Pırlantalarda Lazer Yazılar


Pırlantaların kemer kısmına lazerle yazı yazabilmek mümkündür. Genelde sertifikalı taşların sertifika numaralarının yazılmasıyla bilinir. Sertifikayı veren laboratuvarın ismi ve sertifika numarası taşın kemerine yazılır. Bu isteğe bağlıdır. Taşın doğallığına bir nebze müdahaledir ancak küçük bir yer kapladığı için ve taşı tanımaya ciddi faydası olduğundan genelde yazılması tercih edilir. Laboratuvarın sitesine sertifika numarasını girdiğiniz vakit taşın sertifikasına ulaşırsınız. Kemerdeki numara sertifikanın o taşa ait olduğunun bir delilidir.


Pırlantanın kemerindeki GIA numarası


Taşın kemerine sadece sertifika numarası yazılmaz. Bir tedavi gördüyse o da belirtilebilir. Sentetik pırlantaların kemerinde de genelde “Lab Grown” ibaresi yer alır. Pırlanta tedavi gördüyse ona dair ibareler de görebiliriz. Mozanit ve karborit taşların kemerinde de ne oldukları yazabilir. Zaruri bir şey olmadığı için ayırt etme yöntemi olarak düşünmemek lazım.


Sentetik pırlantadaki "LAB GROWN" ibaresi


Mozanitin kemerinde lazer yazısı



Pırlantayı incelerken 10 kat büyüten luplar kullanılır ancak kemerdeki yazıyı okuyabilmek için 60 kat büyüten luplar genelde tercih edilir. Taşın boyutuna göre kemerinin de kalınlığı değişir ama genelde 50 mikronla 300 mikron arasında olduğunu söyleyebiliriz. Mikron milimetrenin binde biridir. Taşın kemerinin ne kadar ince ve oradaki yazıyı okumanın ne kadar zor olduğunu belirtmekte fayda var. Mikroskopla veya sadece bu kemerdeki yazıları okumak için yapılmış özel cihazlarla da bakılabilir.


Kemerdeki yazıyı okumak için yapılmış dijital mikroskop


Pırlantanın kemerine bazı toptancılar stok numaralarını yazar. Özel mesajlar bile yazılabilir elbette. Ancak pırlantanın değerli olası ve yazı yazan herkesin elinde olabilecek kadar basit olmamasıyla, taşın kemerinde çok farklı şeyler görme ihtimalimiz azalır.



Pırlantanın kemerine yazılan yazılar sonradan da silinebilir. Kesim işlemi yeniden yapılır gibi kemere müdahale edilerek oradaki yazıları silmek mümkündür.

Pırlantanın kemerindeki yazının büyük bir kısmı silinmiş hali





Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya egitim@sinapirlanta.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz

4 Ekim 2019 Cuma

Dünyanın En Büyük Elmasları - Takımyıldızı (The Constellation)


Kasım 2015’te Botsvana’da bulunan Karowe madenin çıkarılan elmas 813 kırat ağırlığındadır. Madenin Kanadalı işletmecisi Lucara Diamond tarafından satışa sunulan elması 63 milyon dolara İsviçre’li kuyumcu Grisogono ve Dubai merkezli Nemesis ortaklığı satın almıştır. Bu satış fiyatıyla dünyanın en pahalı elması ünvanını kazanmıştır.



Takımyıldızı (The Constellation)

2017 yılında kesimine başlanılan taşın dünyanın en büyük kusursuz taşı olacak şekilde işlenmesi beklenmektedir. Tip 2a grubunda olan takımyıldızı'ndan VVS berraklığında iki büyük taşın çıkması planlanmıştır.





Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya egitim@sinapirlanta.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz



2 Ekim 2019 Çarşamba

Dünyanın En Büyük Elmasları - Işık Dağı (Koh-i Noor)


13.yy’da Hindistan’daki Kollur madeninden çıkarıldığı düşünülmektedir. Geçmişe dair bazı bilgileri net değildir. Ham olarak 793 kırat olduğu rivayet edilir. Tarih kayıtlarında Babürler döneminde rastlanır Koh-i Noor’a. Babür şahlarının gücünü temsil eden elmasın işlenmiş halde olup 186 kırat geldiği rivayet edilir. 1747 yılında Nadir Şah öldürülüp imparatorluk yıkıldıktan sonra 1751 yılında Afgan İmparatoru Ahmet Şah’ın torununun eline geçtiğine dair bilgiler mevcuttur.


Koh-i Noor'un eski formu


29 Mart 1849 yılında ikinci Anglo-sih savaşının sona ermesinin ardından yapılan Lahor antlaşmasıyla Koh-i Noor’un İngiltere Kraliyeti’nin eline geçmiştir. 1850 yılında Kraliçeye sunulan elmas kısa bir süre sonra da kraliyetin gücünü temsilen halka sergilendi. Asimetrik şekli ve parıltısının az olması insanlarda hayal kırıklığına neden oldu. Yağlanıp siyah bir kadifeye sarılarak sergilense de istenilen sonuç elde edilemeyince tekrardan kesilmesi kararlaştırılmıştır.


Koh-i Noor'un günümüzdeki şekli


Koh-i Noor'un eski ve yeni formları



17 Temmuz 1852 yılında Garrard & Co firmasınca kesim işlemi yapılmıştır. Otuz sekiz gün süren kesim işleminden sonra 105.6 kırat gelen yeni formuna kavuşmuştur. Farklı takılarda kullanılan Koh-i Noor 1902 yılında Kraliyet tacına yerleştirilmiştir.


İngiltere Kraliyet tacındaki Koh-i Noor



Hindistan, Pakistan, İran ve Afganistan Koh-i Noor üzerinde hak iddia edip İngiltere Kraliyetine dava açmıştır. Ancak savaş tazminatı olarak verildiği hükmüne varılmıştır.


Şu an Londra Kulesindeki Jewel House’da halka açık olarak sergilenmektedir.





Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya egitim@sinapirlanta.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz





Tektaş Yüzük Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Bir tektaş yüzük alırken dikkat edilecek pek çok husus vardır. Şimdi bu konuları biraz ele alalım. Tektaş yüzük günümüzde evlenme teklifl...