27 Eylül 2019 Cuma

Pırlantanın Taklitleri - Karborit (Carborite)


Yakın dönemde piyasaya çıkan karboritin fikir aşaması 1970 yılında oluşmuş. Percie von Rosen emeklilik projesi olarak adlandırmış bunu.  Mozanitin gelişmiş versiyonu dersek yanlış bir terim olmaz. Günümüzde elmasın en yakın taklidi karborittir.


Karborit piyasaya daha yeni sunulduğu için hakkında pek bilgi yoktur. Üretici firma da taklit edilmemesi için bazı bilgileri açıklamama taraftarı. O yüzden şu an elimizde kimyasal ve fiziksel bazı değerleri mevcut değil. Ama aldığımız bilgileri kabaca anlatabilirim.

Ham haldeki karboritler



Mozanitle pırlanta arasındaki farkları azaltmak adına yapılmış bir proje. Mozaniti ayırma tekniğimiz olan elektrik iletkenliğinin karboritte olmadığı bilgisi geçti elimize. Yani henüz karboriti pırlantadan ayırt edecek bir cihazın varlığından söz edemeyiz. Mozaniti ayırt ettiğimiz ikinci bir yöntem olan çift kırılmayı da minimalize etmişler. Çift kırılmayı yakalayabilen uzman bir göz karboriti de ayırt edebilir. Ama mozanitten daha zor olduğunu belirtmek lazım. Ayrıca mozanitin yüksek olan dispersiyon değerini de indirerek parıltıda elmas görünümünü elde etmiştir. Sertlik bakımından elmasa mozanitten daha yakın olduğu söyleniyor. Elmasın sertliği mohs eşeline göre 10’dur, mozanitin sertliği ise 9.25 iken geliştirilerek 9.75’e çıkarıldığı bilinmektedir. Karboritin sertliği de 9.8 ile 9.9 arasında olduğu tahmin ediliyor. Özgül ağırlık olarak da elmasla mozanit arasında olduğu ön bilgisini aldık. Yani tam olarak mozanitin elmasa çok daha yakın bir türevi diyebiliriz karborit için.



Sentetik elmas üretim tekniklerinden olan CVD yöntemiyle mozanit tohumunu büyüterek, bu arada karbon miktarının artmasıyla kimyasal ve fiziksel özellikleri değişerek karboritin elde edildiğini söyleyebiliriz. Genel merkezi Güney Afrika'da bulunan firmanın, taşları genelde Belçika’da kestirdiği ve her taşın kemerine lazerle seri numarası yazıldığını söyleyebiliriz.


Büyütülmeye hazırlanmış mozanit tohumları



Endüstride kullanmak için değil de birebir pırlantanın yerini almak amacıyla üretildiği için daha titiz bir çalışmayla üretildiğini belirtmekte fayda var.  E – F, G – H ve I olarak üç ayrı tonda üretildiği ve hepsinin VVS – VS kalitesinde olduğu söyleniyor. Fiyat olarak da taş büyüdükçe elbette pırlantayla arasındaki fark açılıyor. O yüzden pırlantanızı güvendiğiniz bir yerden almanızda fayda var.




Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya egitim@sinapirlanta.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tektaş Yüzük Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Bir tektaş yüzük alırken dikkat edilecek pek çok husus vardır. Şimdi bu konuları biraz ele alalım. Tektaş yüzük günümüzde evlenme teklifl...