Carat:
Elmasın büyük boyları çok daha nadir bulunduğu için bir pırlantanın değerini belirlemedeki en önemli faktör ağırlığıdır. Bildiğimiz gibi elmasın geçmişi çok eskiye dayanır, insanoğlu matematiksel olarak bir ağırlık birimi belirlemeden önce bile bu denli küçük ve hafif taşları ölçerdi. Eşit kollu terazinin bir kefesine elması, diğer kefesine ise keçiboynuzu çekirdeği konulurdu. Kaç tanesine denk geldiğine bakılarak tartılırdı. Keçiboynuzu çekirdekleri ağırlık bakımından birbirine çok yakın değerlere sahiptir. Bir rivayete göre “ceratonia” başka bir rivayete göre de “carob” olan çekirdeğin ismi zaman içinde kırat haline gelmiştir. Ağırlık birimi olarak da gramın beşte biridir. Yani; 1.00 gr = 5.00 ct literatürde virgülden sonrası “point” yani “puan” olarak geçer, çarşıda ise altından alışılagelmiş olarak “santim” denilmektedir. Örnek: 0,45 ct = 45 puan = 45 santim
Kırat ile Karat Arasındaki Fark
Kırat, gramın beşte birine denk gelen mücevher sektöründe kullanılan bir ağırlık birimidir. Karat ise altının saflık değerini gösteren bir terimdir. Örnek: 18K – 14K olarak sıkça karşımıza çıkar. Ülkemizde ayar olarak bahsettiğimiz için çok karıştırılmasa bile İngilizce de carat ve karat aynı şekilde okunur ve ikisi de mücevher sektöründe kullanılan terimler olduğundan bir karışıklığa neden olmaktadır. Biz konuşurken karat deriz ama Türk Dil Kurumu karat diye bir kelimeyi tanımamıştır. Altının saflığını ifade eden “Karat” kelimesine “Ayar”, değerli taşların ağırlık birimi olan “Carat” kelimesine de “Kırat” karşılığını vermiştir.
Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya egitim@sinapirlanta.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder