Color:
Elmasın kimyasal formülü saf karbondur ancak içinde cüzi miktarda başka elementler bulunmaktadır. Bu oran on binde bir ile yüz binde bir arasında değişmektedir. İçinde bulunan farklı elementler elmasta renklenmeye neden olmaktadır.
Karbonların arasında en fazla azot(nitrojen) bulunmaktadır. Azot pırlantaya sarı rengi veren elementtir. Bu nedenle de doğada bulunan elmasların büyük çoğunluğu beyazdan sarıya doğru sıralanır. Ender olarak bulunsa da gök kuşağının her tonunda elmasla karşılaşılabilir ve bunlara fantezi renkler denilmektedir.
Elmaslar beyazdan sarıya doğru Amerika’da alfabetik simgelerle Avrupa’da ise harflerle birlikte beyazlık seviyesini ifade eden terimlerle tanımlanır.
Harfli ifadeler telaffuz edilirken Türkçe veya İngilizce okunuşları kullanılabilir, ayrıca özel isim olan G(George) “corç” ve J(Jack) “jak” diye de okunur.
D – E – F için renksiz(colorless), G – H – I – J için yaklaşık renksiz(near colorless), K – L – M için hafif sarı(faint yellow), N’den R’ye çok açık sarı(very light yellow) ve S’den Z’ye de açık sarı(light yellow) tanımlaması yapılmıştır.
FLUORESCENCE
Elmasın, eskiden paranın sahte olup olmadığına baktığımız UV ışık altındaki verdiği renk tepkisidir. Bazı elmaslar UV ışıkla uyarıldığında bir enerji açığa çıkarır, bilimsel olarak buna fotolüminesans veya soğuk ışıma denilmektedir. Elmaslar UV ışık altında saçtıkları ışık şiddetine göre sınıflandırılır.
Hiç tepki vermeyene Amerika’da “None” Avrupa’da “Nil”
Zayıf tepki verene Amerika’da “Faint” Avrupa’da “Slight”
Orta seviyede tepki verene her yerde “Medium”
Güçlü tepki verene her yerde “Strong”
Çok güçlü tepki verene de her yerde “Very Strong” denilmektedir.
Yapılan araştırmalar elmasların yaklaşık %30’unda floresans olduğunu göstermektedir. Floresanslar her zaman mavi tonda olmazlar. Çoğunluğu mavi olsa bile bazen sarı ve çok çok nadiren de kırmızı, pembe, yeşil, beyaz floresanslarla da karşılaşabiliriz. Burada sınıflandırma yaparken mühim olan rengi değil şiddetidir. Sarı floresanslı faint bir taşta olabilir strong bir taşta.
Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya egitim@sinapirlanta.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder