23 Ağustos 2019 Cuma

Elmasın Oluşumu


  • Elması Tanıyalım
Elmas; karbon modifikasyonlarından biridir. 1772’de Fransız kimyacı Antonie Lavoisier, elması yakıp yalnızca karbondioksit gazının çıktığını gördüğünde elmasın saf karbondan oluştuğu kanaatine varmıştır. 1797’ de ise İngiliz kimyacı Smithson Tennant bu deneyi tekrarlayıp ayrıntılayarak yanan elmas ve grafitin aynı miktarda gazı serbest bıraktığını gösterdi. Böylece elmas ve grafitin kimyasal denkliği keşfedilmiş oldu. İkisi de saf karbondan oluşmaktadır, onları birbirinden ayıran özellik ise karbonlar arasındaki bağ türüdür. Grafitte karbonlar iyonik bağ kurarken elmasta kovalent bağ görülmektedir, bu da elmasın daha sert ve dayanıklı olmasına neden olur.



Karbonların elmas yapısına gelmesi için yüksek sıcaklık ve yüksek basınç gerekmektedir. Bu yüzden üst manto sınırında yer kabuğunun altında oluşur. Yeryüzünün yaklaşık 150 kilometre altında magmadan aldığı yaklaşık 1200℃ sıcaklık ve yer kabuğunun uyguladığı yaklaşık 60 tonluk basınçla birleşince; elmas oluşabilmektedir. 

Elmasların oluşum yaşının 1 milyar ile 3 milyar yıl arasında olduğu düşünülmektedir. Dünyada bulunan elmasların hepsi yer kabuğunun altında oluşmaz. Gök taşlarının da karbon içerdiği, dünyamıza düştüğü bölgelerde de elmas tespit edildiği bilinmektedir ve bunların atmosferimize girişi esnasında maruz kaldığı basınç ve sıcaklıktan diğer pek çok elementi yakarken, karbonlar elmas yapısına geçebilmektedir. Ancak bunlar genelde 1 milimetreden bile küçüktür.






Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya egitim@sinapirlanta.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tektaş Yüzük Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Bir tektaş yüzük alırken dikkat edilecek pek çok husus vardır. Şimdi bu konuları biraz ele alalım. Tektaş yüzük günümüzde evlenme teklifl...