16 Ağustos 2019 Cuma

Elmas Nedir?

Tarih boyunca gücün, ihtişamın, aşkın sembolü olarak insanların hayatında yerini almıştır. Işıkla olan dansı ona büyük değer katıp değerli taşlardan apayrı bir noktaya taşır.

Elmas karbondan oluşan doğanın en sert maddesidir. Karbonların elmas yapısına gelmesi için yüksek sıcaklık ve yüksek basınç gerekmektedir. Bu yüzden üst manto sınırında yer kabuğun altında oluşur. Yeryüzünün yaklaşık 150 kilometre altında magmadan aldığı yaklaşık 1200℃ sıcaklık ve yer kabuğunun uyguladığı yaklaşık 60 tonluk basınçla oluşabilmektedir. 

Elmasların oluşum yaşının bir milyar ile üç milyar yıl arasında olduğu düşünülmektedir. Dünyada bulunan elmasların hepsi yer kabuğunun altında oluşmaz. 

Gök taşlarının da karbon içerdiği, dünyamıza düştüğü bölgelerde de elmas tespit edildiği bilinmektedir ve bunların atmosferimize girişi esnasında maruz kaldığı basınç ve sıcaklıktan diğer pek çok element yanarken karbonların elmas yapısına geçtiği düşünülmektedir. Ancak bunlar genelde 1 milimetreden bile küçüktür.

*Elmas isminin kökeni de Yunanca fethedilemez anlamına gelen Adamas’tan gelir.


Elmas Üzerine İnanışlar:

Elmasın keşfi M.Ö. 2000’lere kadar dayanır. Sertliği ve ışıltısıyla diğer değerli taşlardan farklı olan elmasa her topluluk farklı anlam ve değerler katmıştır. Elmas üzerine pek çok hikaye ve inanış vardır. Ona güç, iktidar, ölümsüzlük, aşk ve benzeri... Anlamları sıkça yüklenmiştir. Yunanlılar tanrıların gözyaşı, Romalılar ise yıldız parçacığı olduğuna inanırdı. Hint geleneğinde tanrıça heykelleri elmaslarla süslenip tanrıçanın ölümsüzlük ve gücünü temsil ettiğine inanılır. Müzelerde sergilenen bazı heykellerde elmaslar o gün ki gibi durmaktadır. 

Öyle ki elmasa atfedilen bazı değerleri sadece Meryem Ana’nın taşıyabileceği düşüncesiyle bir dönem Fransa’da elmasın adının anılması bile yasaklanmıştır. Ölümsüzlüğün peşinde araştırma yapanlar elmastan medet ummuştur. Ölümsüzlük olmasa bile sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırrını onda bulduğuna inananlar elması toz haline getirip içerlerdi. Bu uğurda Prusya kralı Frederic, elmas tozunu fazla tüketip hayatını kaybetmiştir. Bu şekilde de fazlasının insanı öldürdüğü bilindiğinden zehir olarak kullanıldığı da bilinmektedir.



Elmas ve Pırlanta:

Elmas karbondan oluşan bir mineraldir. Pırlanta ise elmasın özel kesilmiş 57 fasetli bir formudur. Yani pırlanta da elmastır. Yalnız ülkemizde, elmas deyince literatürde gül kesim olarak geçen elmasın yassı formu akla gelmektedir.

Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya egitim@sinapirlanta.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tektaş Yüzük Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Bir tektaş yüzük alırken dikkat edilecek pek çok husus vardır. Şimdi bu konuları biraz ele alalım. Tektaş yüzük günümüzde evlenme teklifl...